Zakonnica

Wiesław
Ciasta
04.01.2017 18:07
Zakonnica

Wyśmienite i efektowne ciasto na każdą okazję 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody 4 kieliszki czystej wódki lub nalewki ( około 80 g, można dać mniej) 1 l śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki czubate żelatyny 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody 1 gorzka czekolada 1 łyżka masła 7 łyżek mleka wiórki kokosowe Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku, studzimy i wlewamy do wcześniej zrobionych dziurek w biszkopcie (najlepiej przez lejek, około 3 łyżeczki do każdej dziurki). Po upieczeniu, w gorącym biszkopcie robimy dziurki trzonkiem drewnianej łyżki do połowy wysokości ciasta, w odstępach około 3 cm. Powoli dodajemy ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na małych obrotach. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Powstałe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2017/01/zakonnica.html