Oponki

Wiesław
Desery
09.01.2017 21:00
Oponki

Składniki: - 40 g drożdży - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy (2x16 g) - 80 ml wódki - około 3 1/2 szklanki mąki - minimum 1 l oleju - 2 cytryny - 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, wódką i dwoma szklankami mąki, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy około 1 1/2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto, aby było miękkie ale się nie kleiło. Bądź na bieżąco! drożdżowe karnawał oponki oponki na tłusty czwartek pączki tłusty czwartek Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/oponki.html