Ciasto Shrek

Wiesław
Ciasta
23.01.2017 21:44
Ciasto Shrek

Idealne ciasto na lato lekko słodkie i orzeźwiające 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciasta np. pomarańczowego szczypta soli butelka Pysia (900 ml) zielonego (kiwi, jabłko, banan) lub Kubusia 3 budynie śmietankowe bez cukru 400 ml śmietanki 30% (lub 2 bite śmietany śnieżki) 1 galaretka kiwi lub agrestowa 1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) np. morelowych lub delicji 2 galaretki agrestowe lub kiwi i owoce kiwi do dekoracji Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy masa 2 stężeje, rozpuszczamy dwie galaretki (dajemy nieco mniej wody niż w przepisie na opakowaniu) i tężejące wylewamy na masę. Ciasto wylewamy na formę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut. Budynie na masę I rozpuszczamy w 1,5 szklanki napoju. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki. Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Pod koniec dodajemy porcjami cukier, żółtka, aromat, olej, a także mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/ciasto-shrek.html