Składniki na ok. 15 szt. gołąbków: 1 główka młodej kapusty Farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szklanki komosy ryżowej (zamiast komosy może być dodatkowa torebka ryżu) 1 torebka ryżu Przyprawy do farszu: 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki, , 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku sól do smaku Sos: 1,5 litra wody 2 kostki bulionowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki śmietany 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu do gołąbków: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (zeszklić) na oleju. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ewentualnie sól i pieprz do smaku. Komosę dokładnie przepłukać na sitku, zalać 1 szklanką osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Gotować gołąbki w bulionie, na małym ogniu przez ok. 15 minut od zagotowania. W oddzielnym garnku, obgotować kapustę przez ok. 5 minut od zagotowania wody. Śmietanę rozrobić dokładnie z niewielka ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu, wymieszać. Przygotowanie sosu: Do bulionu, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.