Polecam pyszną szarlotkę spod samiuśkich Tatr!250 g mąki jasnej orkiszowej125 g masła3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 żółtko1 łyżka śmietany1,5-2 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta, ligol, champion,1 op. cukru waniliowego3-4 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie: a najlepiej układać warstwami na przygotowanym spodzie przesypując warstwowo cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym zetrzeć na górę resztę ciasta piec w 180*C 60 minut do zrumienienia przed podaniem oprószyć cukrem pudrem SMACZNEGO ! Większą część rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o przekroju 24 cm, pozostałą 1/3 zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki przy użyciu krajalnicy. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem.