Żytnie tosty francuskie z serem i szynką

Martyna
Śniadania
29.12.2016 19:03
Żytnie tosty francuskie z serem i szynką

Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta papryki ostrej – sól, pieprz – masło Dodatkowo: – 1 cebula – 3 plastry szynki Serrano, szwarcwaldzkiej, boczku – starty żółty ser Piórko 3% – szczypiorek – 1/2 łyżeczki masła Cebulkę kroimy w piórka lub kosteczkę i podsmażamy na maśle. Przyznam się szczerze, że od zawsze jadłam tosty francuskie w wersji na słodko, lecz tym razem stwierdziłam, że muszę w końcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, że smakują mi jeszcze bardziej! Następnie każdą z kromek odwracamy na drugą stronę, układamy na nich podsmażoną cebulkę z szynką/boczkiem, posypujemy startym serem i smażymy pod przykrywką, aż ser się rozpuści. Każdą kromkę maczamy porządnie w jajku i na rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej masełkiem, smażymy na złoto. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się nada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/zytnie-tosty-francuskie-serem-szynka/