Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)

Monika
Śniadania
20.12.2016 12:52
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)

składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 350 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek 5 suszonych śliwek Po upieczeniu chlebek posmarować na wierzchu wodą aby skórka nie była twarda, wystudzić na kratce. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka). Najczęściej dodaję różne ziarna ale teraz w okresie świątecznym w domu mam sporo bakalii więc i do chlebka też je dodałam. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-55 minut, funkcja góra-dół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/12/chleb-zytni-z-bakaliami-na-zakwasie.html