Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi

Monika
Śniadania
16.12.2016 23:21
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi

Na na ławce na podwórku, na spacerze, w pracy czy w szkole. składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 450 ml letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 garść ziaren słonecznika 1 garść ziaren dyni 1/2 szklanki otrębów orkiszowych 1 szklanka płatków śniadaniowych jęczmiennych Lubella 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli Do dużej miski pokruszyć drożdże. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło (aby była pełna keksówka). Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Ja często po prostu biorę kanapkę i wychodzę na podwórko, zasiadam na ławce i zajadam a potem ruszam do swoich obowiązków :) Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych Lubella. Gotowe kanapki wystarczy zapakować, włożyć do torby czy plecaka i można zjeść gdy tylko najdzie nas ochota. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/12/chlebek-drozdzowy-z-patkami.html