Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy. Składniki na tortownicę o średnicy 23: - 2 jajka - 150-180 g cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) - 65 g masła roztopionego i ostudzonego - 125 g maku zmielonego (suchego) - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 125 g mąki pszennej - 165 g śmietany 18 % - 80 g rodzynek (może tez być żurawina) - 40 g orzechów - 80 g skórki kandyzowanej Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. Polewa Czekoladowa: - 6 łyżeczek cukru - 3 łyżeczki kakao - 3 łyżki mleka - 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała: - 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki do ozdoby ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.