Marynowane śledzie z cebulą to doskonała baza do wielu przekąsek i sałatek ze śledziami w roli głównej 80 dag śledzi solonych bez głów (około 2 sztuki) 2 średnie cebule 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 10% (można dać mniej) 1/4 szklanki cukru 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziela angielskiego garść gorczycy Śledzie czyścimy, obcinamy płetwy i kroimy w dzwonka. Następnie zalewamy zimną wodą w misce i odstawiamy na około 1 godz. (zależy jak bardzo są słone). Zalewamy zimną marynatą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce. Potem w słoju układamy na przemian wymoczone śledzie i cebulę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-zalewie-octowej.html