Konfitura z róży

Wiesław
Przetwory
06.06.2017 17:39
Konfitura z róży

Wzbogaca smak wypieków, nadaje się do połączenia z dżemem jako nadzienie do pączków, babeczek, słodkich bułeczek i mas 200 g płatków róży cukrowej 400 g cukru (cukru zawsze dajemy 2 razy tyle ile mamy płatków) sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Płatki z róży zbieramy w miarę pogodny dzień, aby były suche. Starannie je przebieramy, usuwamy listki i środki (jeżeli mamy ich mało, to możemy przechowywać je w lodówce i zbierać przez kolejne dwa dni). Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (możemy przykryć ją bibułą nasączoną spirytusem), zakręcamy i przechowujemy ją w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2014/05/konfitura-z-rozy.html