Składniki : 1 avocado duże u mnie dokładnie 100 g miąższu 1 banan u mnie 110 g 100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy 60 g mąki kokosowej 50 g kakao ciemnego holenderskiego 5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka) 3 jajka duże 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: 1. Awokado obrać,wydrążyć miąższ oraz zblendować na gładkie pure z bananem oraz syropem klonowym oraz ekstraktem waniliowym. 2. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. konsystencja pozostaje taka sama jak przy klasycznym a w smaku nie wyczujecie mdłego smaku awokado, o co ja osobiście najbardziej się martwiłam. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Podsumowując jeśli liczycie kalorie, ale nie chcecie w zupełności rezygnować z przyjemności to ten przepis na pewno się sprawdzi. Przy okazji przeliczyłam kaloryczność z uwzględnieniem wszystkich składników(o tym nieco później bo nie znam jeszcze porcji). Do pure dodawać pojedynczo jajka mieszać do uzyskania lśniącej konsystencji nie miksować!!! by nie napowietrzać niepotrzebnie masy 3. Tradycyjnie do zrobienia Brownie używamy gorzkiej czekolady ja w moim przepisie użyłam dobrego ciemnego holenderskiego kakao.