Składniki: 1 duża kapusta 600 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1,5 l wywary drobiowego Sól, pieprz 400 g przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Zioła prowansalskie, słodka papryka Opis gołąbki: Gołąbki to potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Sposób przygotowania: Kapustę na chwilę musimy obgotować w ciepłej wodzie, liście będą łatwiej odchodzić. Najważniejsze jest jednak to, że w sosie pomidorowym, takim domowym, są zawsze najlepsze i smakują dzieciństwem. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Gołąbki w garnku zalewamy przygotowanym sosem i gotujemy przez chwilę. Układamy je w garnku o grubym dnie lub naczyniu żaroodpornym. Do tego dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.