Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 i ½ szklanki mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym) 2 łyżki kakao (lub karobu) 2-3 łyżki miodu 1 laska wanilii ½ łyżeczki cynamonu dżem z czarnej porzeczki – po łyżeczce na porcję budyniu Wykonanie: Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Jest pyszny, więc na pewno nie będziecie żałować 🙂 CZEKOLADOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI (przepis na ok. 4 porcje) My, dorośli, zwykle podchodzimy z dystansem do słodkich dań na bazie kaszy, jednak dzieci nie mają tych uprzedzeń, jeśli sami ich nimi nie zarazimy. Kasza jaglana sprawdza się w różnych przepisach, ale ten jest zdecydowanie moim ulubionym 🙂 Budyń z kaszy jaglanej- śniadanie czy deser? Budyń z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na zdrowy początek dnia. Ustawiamy na niewielką moc palnika i gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 15 minut, raz po raz mieszając. Gdy dodatkowo połączymy ją na talerzu z czarną porzeczką, stworzymy duet idealny. Jednak wystarczy, ze zamienimy jeden składnik na inny, by jakość tego dania podniosła się diametralnie. Najlepiej po prostu przygotować budyń, postawić na stole i zacząć jeść. Na wierzchu każdej porcji kładziemy po łyżeczce dżemu. Nie warto powtarzać dzieciom, jak to zdrowa jest kasza, bo to przyniesie odwrotny skutek. Dlatego my w okresach dostępności świeżych owoców staramy się zjadać ich jak najwięcej.