cukru 2 łyżki budyniu waniliowego kilka kropel esencji waniliowej 200 g chałwy 200 g bakalii 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasteczka rozgniatamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem i wykładamy na kwadratową formę, pokrytą papierem do pieczenia. Na koniec łączymy masę z ubitą pianą z białek i delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita, puszysta masa serowa. Ja bardzo lubię sernik z bakaliami, jednak nie przepadam, kiedy są zamoczone w masie serowej. BAKALIOWY Składniki: 250 g ciastek digestive 100 g miękkiego masła 600 g twarogu 4 jajka 3/4 szkl. Dlatego dziś proponuję Wam taki właśnie sernik z bakaliami na wierzchu. Śmietankę kremówkę przelewamy do miseczki, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewamy (np. w mikrofalówce), następnie intensywnie mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa czekoladowa. Dlatego w moim serniku użyłam mieszanki orzechów z przewagą nerkowców, a do masy serowej dodałam chałwę. Na pewno każdy z Was ma swój ulubiony sernik. Możecie jednak stworzyć dowolną kompozycję ulubionych bakalii i ułożyć na wierzchu sernika.