Składniki
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- cebula czerwona
- czosnek
- papryka
- szynka (dowolna wędlina)
- pieczarki ( zwykłe lub marynowane)
- czarne oliwki
- kukurydza
- ser żółty
- oregano
- pieprz ziołowy
- sól
Przepis
W misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, drożdże oraz łyżeczkę soli. Stopniowo dodajemy mleko oraz oliwę. Całość wyrabiamy na ciasto. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy składniki na farsz. Podsmażamy przez kilka minut oraz doprawiamy.
Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 4 części a następnie rozwałkowujemy.
Na nasze ciasto nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym a następnie dobrze ściskać brzegi, aby nasze placki nie rozkleiły się podczas pieczenia. Wykładamy nasze placki na blachę do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po upływie kwadransu ponownie smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.