Calzone - zwijana pizza

Ewelina
Przekąski
09.12.2016 12:17
Calzone - zwijana pizza

Składniki

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • cebula czerwona
  • czosnek
  • papryka
  • szynka (dowolna wędlina)
  • pieczarki ( zwykłe lub marynowane)
  • czarne oliwki
  • kukurydza
  • ser żółty
  • oregano
  • pieprz ziołowy
  • sól

Przepis

W misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, drożdże oraz łyżeczkę soli. Stopniowo dodajemy mleko oraz oliwę. Całość wyrabiamy na ciasto. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #1

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #2

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #3

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy składniki na farsz. Podsmażamy przez kilka minut oraz doprawiamy.

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #4

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #5

Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 4 części a następnie rozwałkowujemy.

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #6 Na nasze ciasto nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym a następnie dobrze ściskać brzegi, aby nasze placki nie rozkleiły się podczas pieczenia. Wykładamy nasze placki na blachę do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #7

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #8

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #9

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #10Po upływie kwadransu ponownie smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #11

Zdjęcie Calzone - zwijana pizza #12

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną