- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
400 gram mięsa mielonego
makaron cannelloni (nie wymagający wstępnego gotowania)
1 puszka pomidorów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
słodka papryka
pieprz cayen
sól
pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki stołowe masła
4 ½ łyżki stołowej mąki
3 filiżanki mleka
1 łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)
Przepis
Posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni.
Gdy nasza cebula lekko się zarumieni dodajemy do niej mięso mielone oraz pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy, doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Tak dobrze słyszeliście ogórki kiszone :D to nasz trik na podkręcenie smaku porawy - musicie go wypróbować!
Do wcześniej natłuszczonej formy do pieczenia wykładamy pojedynczo napełnione farszem rurki makaronu. Nasz makaron nie wymagał wstępnego obgotowywania. Czynnosć tą powstarzamy, aż zapełnimy cały spód naszego naczynia żaroodpodnego.
Po upływie kwadransa na nasz makaron wykładamy starty ser zółty i pieczemy kolejne 15 minut.
I gotowe.
Smacznego Kochani :)