Składniki
- 350 gram łososia
- 250 gram mąki pszennej
- 170 gram masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- Masa śmietanowa
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 duże jajka
- pieprz cytrynowy
- 3 łyżki chrzanu
- kapary
Przepis
Mąkę, masło, żółtka ora wodę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.
Łososia kroimy na małe kawałki a następnie skrapiamy cytryną. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę z jajkami. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz chrzanem. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą.
Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia a następnie podpiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy łososia, kapary, koperek a następnie zalewamy zalewą śmietanową. Całość pieczemy około 20 minut 180 stopniach.