Cytrynówka

kardamonovy
Przekąski
07.12.2016 10:06
Cytrynówka

Składniki: 7 cytryn 500 ml spirytusu 400 ml wody źródlanej lub przegotowanej 1 łyżka ziaren kawy (opcjonalnie) 3/4 szklanki cukru 4 goździki Cytryny bardzo dokładnie myjemy i cienko obieramy (tak, żeby nie pozostały na skórkach białe części owoców). Dodałam i ja, ale nie czuć jej w ogóle w smaku. Gdzieś ostatnio wpadł mi przepis, w którym do nalewki dodawało się parę ziaren kawy. Niewielka uwaga: przy okazji ostatniego ekipowego spotkania, kumpela stwierdziła, że czuje w cytrynówce kawę. Skórki, sok, wodę, kawę, cukier i goździki pakujemy do słoja, zamykamy i odstawiamy na miesiąc lub dłużej. hm… klarowna nie jest jakoś wybitnie, a została przefiltrowana dwa razy. Wcześniejsza dziadkowa cytrynówka była robiona z samych skórek z owoców. Wcześniej miałam wątpliwości, dotyczące trzymania skórek w alkoholu zbyt długo. Może jednak coś w tym jest. Możecie spróbować dodać więcej lub je po prostu pominąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/cytrynowka/