Ech… Składniki: 70 g płatków owsianych błyskawicznych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów laskowych 1 łyżka naturalnego kakao (plus do ewentualnego obtoczenia) pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) (przepis na około 12 sztuk) Rodzynki i żurawinę zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 15 minut. My trochę marudził na poprzednią wersję (była za słodka…), więc daktyle zastąpiłam żurawiną i dodałam odrobinę soku z cytryny. Z dodatkami możecie kombinować sami, równie dobrze będą smakowały morele, daktyle, inne rodzaje orzechów, czekolada, itd. I będzie dobrym prezentem na święta, jeżeli chcecie dać komuś coś zrobionego własnoręcznie. Orzechy prażymy na patelni, na małym ogniu, do zrumienienia. Formujemy z nich kulki, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, mniejsze lub większe – jak chcecie.