Składniki: 4 gęsie udka 300 ml ciemnego piwa (dobrej jakości) 2 łyżeczki tymianku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu drobiowego 3-4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka mąki Wykonanie: Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy (uwaga, będzie się pienić!). Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). Moje inspiracje: Przepis pochodzi z broszurki “Gęś na 6 sposobów, wydanej w ramach Programu Promocji Mięsa Gęsiego w Polsce. (Do przepisu wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji ). Proponuję Wam dzisiaj gęsie udka marynowane i pieczone w ciemnym piwie, podawane z sosem piwnym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, ząbki czosnku przekrawamy na pół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 C stopni, by udka nabrały złocistego koloru. Tak przygotowanym sosem polewamy udka i podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). W naszym kraju gęsinę jemy “od wielkiego dzwonu. Po upływie godziny wlewamy do naczynia bulion i pieczemy jeszcze przez pół godziny.