Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

Agnieszka
Zapiekanki
04.12.2016 16:25
Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

Składniki: 10 naleśników mogą być z tego przepisu sos boloński: 400 g mięsa mielonego 700 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 100 ml czerwonego wina lub bulionu 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano szczypta cukru 100 g sera mozarella sos szpinakowy: 100 g szpinaku 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Na patelni rozpuścić masło i dodać starty na tarce lub przeciśnięty czosnek. Świetne danie obiadowe, ale także bardzo podzielne, więc sprawdzi się jako ciepła kolacja na spotkanie z przyjaciółmi. Zapiekane naleśniki bolognese z sosem szpinakowym to jedno z moich ulubionych dań, taka łatwiejsza wersja lasagne. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na każdym naleśniku rozsmarować ok.2 łyżek gęstego sosu i rozsypać niewielką ilość startej mozarelli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystko około 1 minuty. Warzywa odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć mięso. Jeśli nie macie za dużej patelni na tym etapie można wszystko przełożyć do garnka. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C. ok 10 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżi oliwy. W czasie gdy naleśniki się zapiekają przygotować sos szpinakowy. Gotować ok. 1 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/12/Nalesniki-bolonskie-z-sosem-szpinakowym.html