Wiejska włoska zupa

Ewelina
Zupy
01.09.2014 20:57
Wiejska włoska zupa

Przepis

Po pierwsze bardzo rozgrzewająca. Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce kucharskiej wiedziałam, że prędzej czy później zrobię tą zupę, bo zdjęcie było tak apetyczne, że grzechem byłoby ominąć ten przepis: ) Jest to zupa, która zdecydowanie nadaje się na zimne dni, bo nie dość, że cieszy oko ciepłymi kolorami to sama w sobie jest bardzo "ciepła". Kiedyś powiedziałabym z góry, że jej nie zjem, dużo miękkich warzyw, biała fasola...Jak dobrze, że moje kubki smakowe skończyły bunt i teraz właściwie wszystko, czego nie lubiłam, lubię.

Jeśli, pomimo tej łagodnej zimy jest Wam zimno, zachęcam do zrobienia tej zupy, szybko się rozgrzejecie; )

Włoska zupa pomidorowa z fasolą i selerem naciowym

5- 6 porcji

składniki:

- puszka krojonych pomidorów

- 1 duża marchewka

- 1 cebula

- 1 łodyga selera naciowego

- 2 litry bulionu drobiowego

- puszka białej fasoli

- 200 g drobnego makaronu

- 3 łyżki oliwy

- sól i pieprz

Cebulę, marchewkę i seler pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę do zeszklenia, dorzucić marchewkę i seler i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula się zarumieni- ok 6- 8 minut.

Do garnka dodać puszkę pomidorów, bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.

Następnie zwiększyć ogień, do zupy dodać makaron i fasolę i wszystko gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente. Doprawić solą i pieprzem.

Rozlać do misek i podawać. Ja swoją zupę oprószyłam jeszcze liśćmi selera.

Smacznego!