- Czas gotowania: 240 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
- 1 połowa małej dyni,
- 1/2 kg mięsa gulaszowego z dzika,
- mini marchewki ok. 10 sztuk,
- 1-1,5 litr bulionu (zawsze lepiej mieć więcej),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki (do posypania),
- 200 g kaszy prażonej gryczanej,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 5-7 śliwek suszonych,
- odrobina oleju,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- garstka suszonych grzybów (użyłam podgrzybków),
- 1/3 szklanki mocniejszego trunku (użyłam whisky, można użyć czerwonego wytrawnego wina),
- odrobina mąki (do oprószenia),
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz, kminek w całości/mielony, czerwona ostra papryka, jałowiec, sól.
Przepis
mięso umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę dodać 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, polać odrobiną whisky i oleju, dodać przyprawy (pieprz, sól, jałowiec). Tak zamarynowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Następnie wyjmujemy je, czekamy, aż nabierze temp. pokojowej, oprószamy mięso mąką. Obsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem. Cebulę kroimy w piórka, wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy odrobinę whisky, dusimy, aż się wchłonie. Przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, tak aby przykryć mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę czerwoną paprykę (ostrą), kminek mielony, dodajemy śliwki, grzyby, pokrojoną na większą kostkę dynię (bez skóry), marchewki (w całości bądź kroimy na pół). Podlewamy jeszcze raz odrobiną whisky/czerwonym winem. Dusimy do miękkości mięsa ok. 1,5 - 2 godziny. Podlewamy co jakiś czas bulionem, aby mięso było cały czas przykryte. W ostatniej fazie z bulionu, marchewki i dyni zrobi się nam gęsty sos. Podajemy z kaszą gryczaną (przepis na opakowaniu producenta).