Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Małgorzata
Obiad
16.03.2016 11:23
Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Składniki

700 g białej kiełbasy parzonej

6 dużych czerwonych cebul

50 ml czerwonego wina wytrawnego

2 łyżki kremu balsamicznego

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka syropu klonowego/miodu

2 łyżki masła

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki oliwy

pieprz czarny

sól morska

Przepis

Każdą kiełbaskę kroimy na połowę, smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy około 20-30 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka troszkę zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze wszystko razem około 15 minut aż sos odparuje,a cebulka będzie miękka. Na cebulę układamy upieczone kiełbaski. Podajemy gorące.