Składniki
700 g białej kiełbasy parzonej
6 dużych czerwonych cebul
50 ml czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki kremu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka syropu klonowego/miodu
2 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól morska
Przepis
Każdą kiełbaskę kroimy na połowę, smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy około 20-30 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka troszkę zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze wszystko razem około 15 minut aż sos odparuje,a cebulka będzie miękka. Na cebulę układamy upieczone kiełbaski. Podajemy gorące.