Przepis
Tarta cebulowa (tarte à l’oignon)
Spód:
- 250 g mąki,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka soli,
- odrobinka wody
Wierzch:
- 5 cebul,
- 20 ml gęstej śmietany 30% (crème fraîche),
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie garść startego emmentalera,
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować, potem przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Spód można podpiec wcześniej nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza na cieście.
Cebule pokroić w talarki (nie za cienkie) i smażyć na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić na bok, przestudzić. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać usmażoną cebulkę i starty żółty ser. Rozłożyć masę na spodzie i piec w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni, tak by tarta miała piękny złoty kolor.