Dobrze też jest schować ją na parę dni do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, żeby nabrała białego koloru. Poszatkowaną kapustę układamy warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypujemy solą i mocno ugniatamy przy pomocy drewnianej palki, aż zacznie puszczać sok. Tutaj natomiast znajdziecie przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na bigos bigos w wersji odchudzonej oraz kapustę z grzybami. Sprawdzamy co jakiś czas czy już jest dobrze ukiszona, jeśli tak to worek w beczce dokładnie zakręcamy, obciążamy, tak, aby kapusta była całkowicie pokryta płynem i beczkę zakręcamy. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Jeśli w glinianym garnku lub słoju, nie ma takiej potrzeby, kapustę układamy bezpośrednio w naczyniu. Po tygodniu kapustę możemy przenieść w chłodniejsze miejsce na kolejny tydzień, aby się dokisiła. Jeśli kisimy kapustę w beczce najlepiej jest ugniatać ją stopami. Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Przechowujemy w chłodnym miejscu w temperaturze kilku stopni. Domowa kiszona kapusta Czas przygotowania: 40 minut + kiszenie Składniki: 5000 g poszatkowanej kapusty sól niejodowana kminek ziele angielskie listki laurowe beczka, gliniane garnki, duże słoje Co którąś warstwę dodajemy również przyprawy w ilościach zależnych od Waszych upodobań.