FIT odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Wiktoria Eulalia
Fit
01.12.2016 15:59
FIT odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Składniki: 300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany (+/- 200 g po obraniu) 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy (15 g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody szklanka mleka 2% puszka brzoskwiń w lekkim syropie Przygotowanie: Kaszę uprażyć na patelni, a potem wystudzoną zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Nie miałam pomysłu na upominek z okazji Dnia Babci, ale wiedziałam że ucieszy się chociaż z takiego drobnego gestu... :) W połowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis na ciasto odwrócone, choć taki był pierwotny zamiar. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne, że nie potrzebowało dodatku żadnego tłuszczu! Dopiero po rozkrojeniu ciasta na mniejsze kawałki mogłam je swobodnie odwrócić na drugą stronę. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) Brzoskwinie odcedzić z syropu, przekroić wzdłuż na mniejsze części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.com/2016/01/odwrocone-ciasto-z-brzoskwiniami-bez.html