Razowa rustykalna szarlotka

Agata
Ciasta
29.01.2017 19:37
Razowa rustykalna szarlotka

Razowa rustykalna szarlotka 120 minut na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie tylko na dolną grzałkę, a następnie kolejne 10 minut również na górną grzałkę. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Pamiętajcie, aby jabłka nieco poddusić, jeśli dacie surowe w czasie pieczenia zmniejszą objętość i farszu będzie mało. Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest mandolina), wkładamy do miski i mieszamy. Do zwykłej mąki dodałam nieco razowej i tak oto powstała moja razowa rustykalna szarlotka. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/01/razowa-rustykalna-szarlotka.html