Zupa z młodej kapusty

Ewelina
Zupy
24.09.2014 19:11
Zupa z młodej kapusty

Przepis

SKŁADNIKI:

nieduża główka młodej kapusty

3 ziela angielskie

liść laurowy

1 cebula

łyżka smalcu

kopiasta łyżka mąki pszennej

4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

2 kopiaste łyżki posiekanego koperku – u mnie mrożony

sól

pieprz

cukier

słodka papryka mielona

WYKONANIE:

Kapustę opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i przełożyć do rondla.

Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość.

Wówczas ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia.

Przełożyć cebulę do rondla, wymieszać.

Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku.

Gotować razem jeszcze kilka minut.