Przepis
SKŁADNIKI:
nieduża główka młodej kapusty
3 ziela angielskie
liść laurowy
1 cebula
łyżka smalcu
kopiasta łyżka mąki pszennej
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku – u mnie mrożony
sól
pieprz
cukier
słodka papryka mielona
WYKONANIE:
Kapustę opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i przełożyć do rondla.
Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość.
Wówczas ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia.
Przełożyć cebulę do rondla, wymieszać.
Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
Gotować razem jeszcze kilka minut.