Przepis
Składniki:
100 g masła
240 g mąki
200 g cukru pudru
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczaki ekstraktu z wanilii
szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciasteczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i grubości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.