Pyszne ciasto z dyni. MNIAMM

meandkatie1
Ciasta
22.11.2016 15:57
Pyszne ciasto z dyni. MNIAMM

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, ale najlepsze jest z dyni hokkaido lub dyni piżmowej. Do ciasta potrzebujemy: 200 g puree z dyni, 210 g mąki orkiszowej, 2 jajka, 100 g ksylitolu, 70 g masła, 1,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli. Drugi sposób w pierwszym etapie jest bardzo podobny, ale nie trzeba usuwać skóry, dynię należy pokroić na mniejsze kawałki. Dynia jest warzywem jesiennym, jej pomarańczowy kolor idealnie wpisuje się w jesienne klimaty, niektóre odmiany mają skórkę zieloną lub fioletową. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, 100 g miąższu to zaledwie 27 kcal, dlatego osoby stosujące dietę fit mogą jeść ją bezkarnie. Po upieczeniu dynię należy ostudzić i zblendować na puree, skórę można usunąć, ale niekoniecznie. Następnie należy ułożyć je na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 25-30 minut. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej ubijamy mikserem składniki mokre z ksylolitem. Pierwszy sposób polega na przekrojeniu dyni na mniejsze kawałki. Miąższ i pestki dyni są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim beta-karotenu, który ma właściwości przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na dużą zawartość cynku dynia zalecana jest dla mężczyzn, cynk zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty. Choć dynia jest warzywem typowo jesiennym, to dzięki grubej skórce swoje właściwości odżywcze i smakowe może zachować jeszcze przez kilka miesięcy. Jak jesień to dynia, a jak dynia, to oczywiście ciasto z dyni. Dynię do ciasta trzeba jednak wcześniej przygotować, można zrobić to na dwa sposoby.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.glodnapolka.pl/pyszny-placek-z-dyni/