Sernik Pina colada

Małgorzata
Ciasta
22.11.2016 15:34
Sernik Pina colada

Składniki

Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady - już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.
Składniki:
Spód:
340 g zbożowych ciastek *
50 g wiórków kokosowych
100 g masła
Masa serowa:
1 kg sera białego
250 g mascarpone
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
400 ml mleczka kokosowego
150 g cukru pudru
1 puszka ananasów **
5 jajek
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki likieru kokosowego
Polewa:
340 g jogurtu greckiego
125 ml mleka skondensowanego słodzonego

Przepis

Spód:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.Masa serowa:Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut. Polewa:Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.* użyłam ciastek degistive * *nie należy używać świeżych ananasów