Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml cydru 200 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Podobne przepisy: Gulasz wołowy z papryką Bogracz Gulasz wieprzowy z cynamonem Gulasz wołowy z Guinnessem Gulasz z indyka z papryką Mięso smażymy na tej samej patelni, na średnim ogniu, także do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy mąkę, smażymy jeszcze minutę, przekładamy do warzyw. Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa.