Fasolka po bretońsku

kardamonovy
Obiad
27.10.2016 12:01
Fasolka po bretońsku

Do fasolki można dodać także boczek wędzony, ja robię to bardzo sporadycznie. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Fasolka szparagowa po bretońsku Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasola duszona z wieprzowiną Fasola pieczona z kabanosami i papryką Składniki: 500 g suchej fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) pieprz sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Na drugi dzień całość gotujemy (w tej samej wodzie) pod przykryciem, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, ok 1,5 h – do miękkości. Fasolkę po bretońsku zawsze robię z podwójnej ilości składników i zamrażam w mniejszych porcjach. Oczywiście, najbardziej smakuje parę dni po ugotowaniu, a także po zamrożeniu i rozmrożeniu po dłuższym czasie. Podsmażone na patelni plasterki kiełbasy, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wrzucamy do garnka z fasolką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/klasyczna-fasolka-po-bretonsku/