Leniwe Składniki: 500 g tłustego białego sera (twarogu) około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ser rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa. Najczęściej podawane są, podobnie jak kopytka, z podprażoną bułką tartą i cukrem. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Formujemy z niego kulkę i dzielimy na 3 części.