Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki 😉 Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego (16 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem z adwokatem: 300 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 250 ml adwokatu 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Galaretka adwokatowa: 150 ml adwokatu 2-3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Przygotowanie kremu z adwokatu rozpoczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki z cukrem pudrem. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno śmietanki kremówki z cukrem pudrem pod koniec dodając mix (fix) do śmietany. W tym roku w wersji tylko dla dorosłych 😀 Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym biszkopcie. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Serek z adwokatem dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Połowę kremu wykładamy równo na dolny blat biszkoptu, kładziemy kolejny blat ciasta, pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i przykrywamy górnym, ostatnim blatem biszkoptu. W drugiej misce ucieramy mascarpone z adwokatem (krótko tylko do połączenia składników). W kąpieli wodnej rozpuszczany czekoladę z 3-4 łyżkami śmietanki. Z reszty masy wykonujemy małe rozetki (różyczki) za pomocą tylki do dekoracji cukierniczych dookoła tortu. Mieszamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści, wtedy dodajemy adwokat i znowu dokładnie mieszamy. Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Składniki na obie masy powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Do ubitej kremówki dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie, dokładnie mieszamy krem.