Jak przygotować? - wybierz ulubione owoce i warzywa - najlepiej sprawdzą się zielone jak np. szpinak, brokuły, pietruszka - wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru - wybierz ulubione zboża - niewiele, tak by zagęścić koktajl ; to mogą być płatki lub otręby owsiane, czy ugotowana wcześniej kasza - dla wzmocnienia smaku dodaj odrobinę soku z cytryny, miód, cynamon (jeśli koktajl jest na słodko) - dodaj niewielką ilość oleju lub orzechów, dzięki którym łatwiej przyswoisz witaminy - zblenduj wszystkie składniki Moje propozycje to : - koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów - zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny - pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika Jak przygotować? - umyte jabłko ze skórką przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę - garść rodzynek przepłucz, następnie namocz przez ok. 15 minut w letniej wodzie, odcedź - kubeczek jogurtu o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 2% wymieszaj z jabłkiem, namoczonymi rodzynkami, a następnie posyp cynamonem Jak przygotować? - wybierz ulubione warzywa, np. marchew, paprykę, seler naciowy - umyj, osusz i pokrój w słupki - przygotowuj dip jogurtowy - w tym przypadku wybierz jogurt o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 2%. porcja powinna wynosić nie więcej niż 20-30 gramów - owoce umyj pod zimną wodą, osusz i pokrój - wszystkie dodatki wymieszaj z opakowaniem (200 g) naturalnego serka wiejskiego Serek wiejski - źródło białka ; owoce - witaminy ; orzechy - jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Taki jogurt z dodatkiem jabłka, rodzynek i cynamonu nie tylko poprawi trawienie, ale także będzie stanowił niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która świetnie zaspokoi apetyt na wszelkie słodycze. :) 4. Jak przygotować? - wybierz porcję ulubionych owoców - porcja to ok. 100 gramów jadalnych części produktu (odpowiada to średniej wielkości jabłku, jednemu bananowi, czy 1/2 szklanki drobnych owoców) - wybierz ulubione orzechy - mogą być włoskie, laskowe, pistacjowe... Sama lubię wafle i ciężko mi z nich zrezygnować, dlatego uważam że mogą znaleźć swoje miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. Jogurt wspomaga także świetnie nasze jelita, dostarczając im bakterii fermentacji mlekowej, dzięki którym pozbywamy się z organizmuy szkodliwych substancji pochodzących od złych bakterii. Serek wiejski z owocami i orzechami Uwielbiam serek wiejski i jem go na różne sposoby i w różnych kombinacjach smakowych. ;) A kilka takich wafli w połączeniu z serkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem może stanowić całkiem smaczną i zdrową przekąskę. - wafle ryżowe posmarowuj niewielką warstwą naturalnego serka kremowego - na waflach połóż plastry wędzonego łososia (porcja wynosi 100g) - na koniec ułóż plasterki świeżego ogórka, dopraw szczyptą pieprzu Jakby nie patrzeć, ich jedynym składnikiem jest ryż (przeważnie brązowy , ten zdrowszy), co czyni je bogatymi w błonnik i pewne ilości witamin - niacyny, magnezu, cynku, miedzi i manganu. Wafle ryżowe z serkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem Wafle ryżowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Same w sobie są bardzo zdrową przekąską, ale po jakimś czasie mogą się znudzić... Na zdrowie! 3. Jogurt naturalny z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem Kolejne bardzo smaczne i zdrowe połączenie. Jako baza do przygotowania koktajlów doskonale sprawdzi się dojrzały banan, który nie dość, że naturalnie słodki, to także bardzo pożywny. Są także produktem bezglutenowym, a więc korzystnym dla osób zmagających się z celiakią. Nie dość, że niskokaloryczny, to w dodatku stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz niezbędnych aminokwasów. Propozycje przekąsek, które wyjdą Ci na zdrowie!15:38 Często bardzo ciężko jest oprzeć się pokusie podjadania. Takim sposobem otrzymujemy bardzo zdrową, bogatą w witaminy i błonnik przekąskę! 2. Jabłka dodatkowo są skarbnicą witaminy C, a dzięki zawartości pektyn doskonale oczyszczają organizm z toksyn.