Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej kostka masła (200 g) 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stołowe cukru pudru 4-5 łyżek stołowych wody nadzienie: 3 łyżki twarogu sernikowego 3 łyżki masy kajmakowej, np. gotowej z puszki Wykonanie: Kruche rogaliki “prześladowały mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy na cztery trójkąty, nacinając okrąg na krzyż. Zlepiamy końcówki, by nadzienie nie wypływało i na końcu zaginamy rogi (te właśnie zlepione końcówki) do środka, sklejając je ze sobą, by powstał zgrabny, półokrągły rogalik. Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Spacer w takich okolicznościach przyrody to czysta przyjemność, zwłaszcza, gdy po powrocie czeka na nas kubek kawy i pyszny rogalik do schrupania. Zagniatamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.