Składniki: 2 banany 3 świeże figi szklanka mleka migdałowego 2 łyżeczki guarany cynamon słodzidło Banany i figi kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy z mlekiem migdałowym, guaraną i odrobiną cynamonu na gęsty koktajl. W przypadku spożycia pewnej dawki guarany efekt pobudzenia może utrzymywać się nawet do 6h, gdzie kofeina z kawy działa na organizm przez ok. 4h - jest różnica, prawda? Energetyczny koktajl z guaraną Cierniopląt guarana, bo taka jest jej pełna nazwa, rośnie w postaci pnącza w Ameryce Południowej i Środkowej. Zaintrygowana jednym z artykułów przeczytanych w Food Forum na temat guarany, postanowiłam sama po nią sięgnąć i wypróbować. Ludność ta od dawna znała dobroczynne właściwości rośliny i wykorzystywała każdą z jej części w lecznictwie ludowym. Jest lekki, niskokaloryczny, nie zawiera cukru i produktów odzwierzęcych - dobrze sprawdzi się jako przekąska między posiłkami lub dodatek do nich. Ze względu na pobudzające właściwości guaranę często dodaje się do różnego rodzaju suplementów czy środków pobudzających. Na sklepowych półkach znajdziemy ją w dziale bio lub superfoods.