Przepis
Ciasto czekoladowo kokosowe – BOUNTY
Składniki na ciasto:
• 250g masła
• 150g cukru
• 200g mąki pszennej
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 4 łyżki mleka
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• Opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając miksowanie dodajemy stopniowo po jednym jajku ( aby uniknąć zważenia się masy). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao po czym przesiać. Do masy maślanej dodać wymieszane i przesiane suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować. Na dno brytfanny ( ja miałam 25x 35 ) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wylać do brytfanny i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez ok. 25min. Gotowe ciasto ostudzić.
Składniki na masę:
• 500ml mleka
• 6 łyżek kaszy manny
• 200g masła
• 150g cukru
• 250g wiórek kokosowych
• Cukier waniliowy
Wykonanie:
Na małym ogniu zagrzać zagotować mleko, w którym rozpuszczamy masło. Do dotującego się mleka z masłem dodać kaszę mannę oraz cukier. Gotować 2-3 min po czym dodać wiórki kokosowe. Jeszcze gorąca masę wylać na wcześniej upieczone ciasto. Ostawić do ostudzenia.
Składniki na polewę:
• 200g czekolady gorzkiej
• 100ml śmietany słodkiej 30%
Wykonanie:
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylać na ciasto. Odstawić do wystudzenia po czym stawić do lodówki.