Podobne przepisy: Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z brukselki z fetą Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone garść świeżej bazylii oliwa extra virgin sól pieprz (przepis na 3 porcje) Po tym czasie zupę studzimy, miksujemy na krem, z powrotem gotujemy, przelewamy na talerze i dodajemy trochę mascarpone. Kto by pomyślał, że do zupy z cukinii niezbędnym dodatkiem będzie świeża bazylia. Cukinie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach. Bazylię rozdrabniamy z odrobiną soli w moździerzu, dodajemy łyżeczkę oliwy. Krem z cukinii i groszku I nie chcę słyszeć: a po co? a nie można zastąpić czymś innym? Zupa krem z cukinii i pora