Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4-5 porcji) Podobne przepisy: Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną Kapuśniak z soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Zupa z czerwoną kapustą Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa z soczewicą Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę to amatorów zup. Wszystkie warzywa smażymy na maśle na średnim ogniu, około 5 minut. No i muszę się w końcu zając naprawą obiektywu i zrobić nowe dechy. Kiełbasę kroimy w słupki, smażymy (można spróbować bez oleju) i dorzucamy do zupy.