I tak potrzebne składniki: 2-3 cykorie 2 serki pleśniowe Lazur (niebieskie) 1 śmietana 18% puszka gruszek w syropie orzechy włoskie gałka muszkatołowa pieprz Na patelnię wylewamy śmietanę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. A poza walorami smakowymi ma też w sobie wiele innego dobra jak np spore pokłady kwasu foliowego i mnóstwo innych składników jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C. Na ciepło może być jak najbardziej ale może lepiej i szybciej będzie zrobić sałatkę. Dlatego na samym początku liście warto włożyć na pół godziny do ciepłej wody. Część tłuczemy i zostawiamy do posypania na wierzch cykorii a resztę wrzucamy do pokrojonych gruszek i sera. W międzyczasie drugi kawałek sera pleśniowego kroimy na małe kawałeczki. A potem odkroić twardą część na końcu, ale nie za dużo. Jako warzywo przychodzi na myśl duuużo później 🙂 🙂 A co można z niej zrobić. Czyli liście cykorii na surowo wypełnione różnistymi pysznościami. Osobiście wypróbowałam ten przepis – a konkretnie mój mąż, który zrobił mi całkiem smaczną niespodziankę 🙂 Ja robiłam jeszcze bardziej sycące z ziemniakami i szczypiorkiem czy z buraczkami. Ale kojarzy mi się raczej ze składnikiem kawy 🙂 A może cykoria na ciepło? Z cykorii można wyczarować mnóstwo takich malutkich przekąsek. Wszystko pasuje, oczywiście w granicach waszego smaku 🙂 Nakładamy na listki cykorii. Podoba mi się nazwa CYKORIA 🙂 Gruszki odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę.