Sprawdź również inne nasze przepisy na zapiekanki Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 30% 250g żółtego sera 3 jajka Masło Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę, aż zrobi się szklista oraz dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałą częścią sera i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Sposób przygotowania: Na początku obieramy ziemniaki i kroimy je w grubsze talarki. Spód wykładamy talarkami z ziemniaka, połowę usmażonego boczku oraz połowę cebuli z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zapiekanka ziemniaczana to szybki i łatwy sposób na pyszne danie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili.