Ciasto urosło, dodajemy: 127 g mąki żytniej typ 720 Wyrabiamy dłużej, ciasto nie będzie nam odchodziło od rąk i miski jest dość oporne w tym temacie. Zaczyn 63 g aktywnego zakwasu żytniego 105 g mąki żytniej typ 720 225 g wody. Ciasto właściwe cały zaczyn 225 g maślanki 337 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli Nazwa wywodzi się od pytla, czyli drobnego sita z gazy młyńskiej w kształcie rękawa, służącego do odsiewania mąki od otrąb. Chleb pytlowy Chleb pytlowy, to chleb wypiekany z jasnej mąki żytniej (dawniej określanej mąką pytlową). Współczesnym odpowiednikiem mąki pytlowej jest mąka żytnia typ 720. Kilkakrotnie mielona mąka, dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej. Korzystałem z przepisu z blogu Leśny Zakątek, trochę go upraszczając i dostosowując do formy 10x30 cm (keksówki ).