Tak więc jeśli nie lubicie zbytnio wędzonego łososia, a macie ochotę na taką właśnie szpinakową roladę, to polecam wersję z szynką, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Rolada szpinakowa z szynką – Składniki: 450g szpinaku mrożonego 4 ząbki czosnku 4 czubate łyżki jogurtu greckiego (250g) pieprz, sól do smaku 1 łyżka masła do smażenia 4 jajka 2 serki chrzanowe typu Almette, Delikate, Łaciate itp. (300g) kilka plasterków dobrej jakości szynki (ok. 200g) Rolada szpinakowa z szynką – Wykonanie: Patelnię rozgrzać, roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Rolada szpinakowa z szynką to pyszna alternatywa dla rolady szpinakowej z łososiem :) Piec roladę szpinakową w temp. 180-190C przez ok. 15-20 minut (aż masa stężeje). Pod koniec dodać czosnek, pieprz oraz sól i smażyć jeszcze z 2 minutki. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia składników. Zwinąć roladę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.