Kapuśniak z młodej kapusty - REWELACJA ! Iza napisała ""Dziś już zrobiła, a jutro planuję powtórkę!"

Helka

Obiad

25.05.2019 21:32

Kapuśniak z młodej kapusty - REWELACJA ! Iza napisała ""Dziś już zrobiła, a jutro planuję powtórkę!"

Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800-900 g ok. 300 g młodych ziemniaków (3 średnie sztuki) 3 średnie młode marchewki – ok. 190 g 1 litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu) 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności, jak słony był Wasz bulion, boczek i kiełbasa) Następnie na patelnię wrzucić pokrojone młode ziemniaki, zwiększyć odrobinę płomień i smażyć ziemniaki również do czasu aż się lekko zarumienią (przez ok. 5 minut). Wrzucić boczek na zimną patelnię, włączyć palnik na minimalny płomień i podsmażać boczek do czasu aż się lekko zarumieni, a tłuszcz z niego wytopi. Zamiast 1 litra bulionu i 500 ml wrzątku możecie użyć do ugotowania zupy 1,5 litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę bardziej ‘tłusta. Wstawić garnek z zupą na mały płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do czas aż warzywa będę już prawie miękkie). Kapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Na koniec na patelnię wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Ewentualnie zamiast bulionu drobiowego można użyć bulionu z jarzyn, np. z mojego przepisu tutaj: domowy bulion warzywny. Zupa kapuśniak z młodej kapusty na bulionie – cenne uwagi: * Następnie ją umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, a następnie poszatkować liście (średnio-grubo – tak jak na załączonych zdjęciach). Pozostałą część bulionu podgrzać z 500 ml gorącej wody i gdy zacznie lekko wrzeć przelać również do garnka z kapustą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/kapusniak-z-mlodej-kapusty/