Składniki: - 100 g gotowego popcornu - 200 g cukru - 120 g masła - 80 g miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody - zielony barwnik spożywczy Do garnka włożyć cukier, masło miód, sól, ekstrakt waniliowy, podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Smacznego :- ) |Gile trolla czyli karmelowy popcorn| |Gile trolla czyli karmelowy popcorn| Najpierw mała burza mózgów, wspólne wymyślanie przepisów i tak mogę Wam przedstawić zielone gile trolla czyli karmelowy popcorn. Popcorn rozsypać na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia i podpiekać przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 100°C. Garnek zdjąć z ognia i dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej (ostrożnie, bo karmel może się burzyć). Jeśli chcecie żeby popcorn był cały zielony i dokładnie obtoczony zielonym karmelem dodajcie go mniej (ok. 75 g). Gdy cukier się rozpuści, a karmel będzie gotowy, dodać zielony barwnik wg uznania –dokładnie wymieszać.