Składniki: - Ok. 1 kg pierś pieczonej gęsi firmy Krakus - 1 marchew - 1 pietruszka - 1 plaster selera - 1 cebula - Sok z ½ pomarańczy - ½ szklanki białego wina - 4 – 5 plastrów pomarańczy Sos: - 5 łyżeczek cukru - 5 łyżek soku pomarańczowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 łyżka maki ziemniaczanej - skórka obrana z 1 pomarańczy - sól - pieprz Możecie także podać z pyzami i gotowana modrą kapustą. |Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach| Jak w łatwy sposób upiec gęsie piersi w pomarańczach? Pieczone ziemniaki: - 1 kg ugotowanych na półtwardo ziemniaków w mundurkach - 3 łyżki oleju rzepakowego - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka miodu Ziemniaki należy włożyć do piekarnika 20 minut przed końcem pieczenia gęsi. Surówka: - ¼ główki czerwonej kapusty - 1 marchewka - pęczek cebulki ze szczypiorem (siedmiolatki) Dressing: - 4 łyżki ulubionego oleju - 1 łyżka octu jabłkowego - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka miodu - szczypta soli - szczypta pieprzu Kapustę pokroić w drobne paski. Smacznego :- ) |Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach| |Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach| Oprócz pieczonej piersi gęsi w ofercie Krakusa można znaleźć inne produkty wolno gotowane: szynka, policzki wieprzowe, udo z indyka, łopatka, pierś z kurczaka oraz skrzydło z indyka. Pieczone piersi gęsi w pomarańczach podawać z pieczonymi ziemniakami, surówką z modrej kapusty i sosem, ozdobione plastrami pomarańczy. Dodatkowo: - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżki sosu powstałego w czasie pieczenia gęsiny Marchewkę, pietruszkę, selera, i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę (ok. 0,5 cm). Wpis sponsorowany |Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach| Na świętego Marcina najlepsza gęsina tak mówi ludowe porzekadło, a ja postanowiłam się do niego dostosować. Z moją gęsiną postanowiłam zaszaleć i upiekłam ją w warzywach z dodatkiem pomarańczy. Skórkę z pomarańczy cienko obraną (bez białej części) pokroić w cienkie paseczki i blanszować 2 minuty we wrzątku, przecedzić i odłożyć na bok. Tak zrobiona glazurą posmarować wierzch gęsi i wstawić ją do piekarnika z włączonym termoobiegiem, na kilka minut, tylko po to, aby ładnie się zarumieniła. Wymieszać łyżeczkę miodu z 3 łyżkami sosu powstałego w czasie pieczenia. Na wierzchu ułożyć pieczona pierś gęsi wraz z sosem i tłuszczem i obłożyć plastrami pomarańczy. Z sosu powstałego w trakcie pieczenia zlać nadmiar tłuszczu. Do gęsiny podałam chrupiącą surówkę z modrej kapusty z pomarańczowym dressingiem i pieczone ziemniaki. Wszystkie przygotowywane metodą sous vide, czyli długo gotowane, z dodatkiem przypraw, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Przygotowując go należy tylko pamiętać o oddzieleniu warstwy tłuszczu, ponieważ sporo wytapia się go w trakcie pieczenia gęsi. Wymieszać olej z przyprawami i połączyć z ziemniakami.